• Rozlúčka 9.A
            • Rozlúčka 9.A

            • Všetko má svoj začiatok i koniec. Ale to čo vyzerá ako koniec, môže byť iba začiatok. Dnes sa mnohým zdá, že sa všetko končí. Je predsa koniec školského roka. Končí sa učenie, skoré vstávanie. Končia sa desiatky iných vecí.

              Poniektorí dostanú prvé vysvedčenia, iní zase posledné. Niektorí zažijú tento deň už 9-krát, iní po prvý raz. Pre ostatných je tento deň len jedným z mnohých.

              Deviataci, tu už však medzi nami stáť budú posledný krát...

              Základná škola im dala základy vzdelania – naučili sa písať, čítať, počítať, neskôr aj tie náročnejšie veci.

              Prajeme im veľa šťastných a úspešných rokov na nových školách. Veríme, že nezabudnú na malú školičku, na učiteľov, ktorí sa im celé roky venovali a na mladších spolužiakov.

              Zamestnanci a žiaci ZŠ s MŠ Jur nad Hronom

          • Posledný výlet deviatakov
            • Posledný výlet deviatakov

            • Posledné chvíle v základnej škole, posledné zvonenia, ale aj posledné spoločné chvíle strávené so spolužiakmi prežili deviataci so svojím triednym učiteľom. Fotky nasvedčujú, že NEZABUDNÚ...

              Prajeme im veľa šťastia na ceste zvanej "život".

          • Gabriela Futová medzi nami
            • Gabriela Futová medzi nami

            • Skvelý deň, skvelé deti a skvelý hosť.

              Dnes sme na našej škole privítali pani spisovateľku Gabiku Futovú, ktorá nás už roky zabáva svojimi veselými knihami o zvieratkách, škriatkoch, poškolákoch a školákoch, mamách bosorkách ...

              Trpezlivo odpovedala na zvedavé otázky detí a podpisovala množstvo kníh.

              Verím, že tak ako my s ňou, aj ona s nami zažila krásny, veselý a nezabudnuteľný deň.

          • Športový deň
            • Športový deň

            • Po koncoročnom skúšaní, písomkách a zakrúžkovaní známok na vysvedčení sme si konečne mohli vydýchnuť od školských povinností a šli sme si zašportovať. Vonku sú pekelné horúčavy a tak nám útočisko na šport poskytla naša telocvičňa.

              Na žiakov z 1.- 4. ročníka čakalo 6 rôznych disciplín. Museli sa na lane dostať cez rieku plnú žralokov, prenášať ťažký náklad, zvládnuť prekážkovú dráhu aj s bremenom, mať presnú mušku pri triafaní na cieľ, zvládnuť streľbu florbalovou hokejkou na bránku a nakoniec trafiť  do basketbalového koša. Všetky deti z prvého stupňa preukázali šikovnosť a obratnosť a väčšinu disciplín zvládli bez najmenších problémov. Nech im chuť športovať vydrží čo najdlhšie!

               

          • Poznaj a chráň 2022
            • Poznaj a chráň 2022

            • Dňa 3.6. 2022 žiaci 2. stupňa absolvovali prírodovednú exkurziu "Poznaj a chráň" na lovnom rybníku v Jure nad Hronom. Žiaci sa dozvedeli prostredníctvom p. Kováča o tejto lokalite množstvo informácií a zaujímavostí. Dozvedeli sa o lokálnych druhoch rastlín a živočíchov, ktoré sa tu bežne, ale aj zriedkavo vyskytujú. Miestni rybári žiakom ukázali svoje úlovky. Dokonca si žiaci mohli vyskúšať lov rybičiek a potom ich vypustili naspäť do rybníka. Hlad sme zahnali spoločnou opekačkou.

              Ani naši deviataci sa nedali zahanbiť. Zručnosti a vedomosti, ktoré nadobudli na hodinách techniky a biológie s pánom učiteľom Ing. Škutom zúročili pri výrobe HMYZIEHO DOMČEKA. Veríme, že sa stane domovom užitočného hmyzu.

          • „ČÍTAJME SI...“ 2022
            • „ČÍTAJME SI...“ 2022

            • 23. júna 2022 sa 39 žiakov ZŠ zapojilo do celoslovenského detského maratónu čítania pod názvom  „ČÍTAJME SI...“ 2022 .  Je to aktivita Linky detskej istoty,  ktorá v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku chce motivovať deti k čítaniu kníh.

              Pred čítaním boli žiaci informovaní o činnosti Linky detskej istoty, ktorá pomáha deťom v ťažkých situáciách, aby na to neboli sami.                                                                        

              V tento deň o ôsmej hodine si posadali deti ku knihám a čítali vo svojich triedach, prváci a druháci čítali knihu Kto rastie v parku, tretiaci a štvrtáci knihu Macko Lacko a žiaci druhého stupňa v jednej triede čítali knihu Gabriely Futovej Čo učky nevidia. Každý žiak čítal jednu stranu.

              Po čítaní vznikli v prvej a druhej triede krásne ilustrácie príbehov.

               

          • Šachový turnaj 2022
            • Šachový turnaj 2022

            • Na konci školského roka sa organizoval šachový turnaj, na ktorom sa zúčastnilo množstvo šachuchtivých žiakov.

              Na 3. mieste sa umiestnil žiak Adam Prišťák zo 6. A,

              na druhom mieste Adam Bliznák z 9. A

              a šachovým kráľom sa stal žiak Alexander Kis z 8. A.

              Alex si odniesol domov putovný pohár riaditeľky školy. Blahoželáme a veríme, že podobná akcia bude motivovať k hraniu aj budúci rok a zapojí sa množstvo šikovných žiakov. 

          • Deň rodiny 2022
            • Deň rodiny 2022

            • DEŇ RODINY A ŠKOLY sa uskutočnil na školskom dvore našej základnej školy 22. júna pod mottom „...ABY DETI OTCA MALI, ABY MAMU MALI...“ Na podujatí plnom športu a zábavy pre všetky vekové kategórie sa zúčastnilo množstvo rodičov spolu so svojimi deťmi. Prenášanie fúrikom, vešanie prádla, prekážková dráha, beh vo vreci, hod na cieľ a mnoho ďalších disciplín vyplnilo poobedný čas všetkých zúčastnených.

              Po absolvovaní disciplín sa pila kofola od pána Mariána Fűriho a podával guláš a langoše, ktoré nám pripravili Vierka a Štefan Miloszrdní, na ktorých si všetci pochutili. Veríme, že v podobnom a ešte aj väčšom spojení sa stretneme aj o rok. Veľmi pekne ďakujeme pani Ruskovej za chutné koláčiky, pani Vraželovej za kartón lízaniek, Simonke Fűriovej za čerešne a aj všetkým rodičom, pretože občerstvenie na akciu sa hradilo aj z rodičovského príspevku.

          • Beseda o včelách
            • Beseda o včelách

            • Dňa 24.5.2022 prijal pozvanie do nášho školského klubu detí pán Ing. Maríán Füri. Prišiel sa s nami podeliť o svoje poznatky a praktické skúsenosti s chovom včiel. Mali sme možnosť vidieť včelárske potreby, včelie produkty a oboznámiť sa s ich liečivými účinkami. Deti tak mali možnosť priamym zážitkom obohatiť si svoje prírodovedné vedomosti z oblasti života včiel. Veľkým prekvapením pre nás bola živá ukážka včelej kráľovnej a trúdov. Mohli sme ich chytiť a neskôr aj označiť tak ako ozajstní včelári. Každé dieťa si tiež vyrobilo sviečku z včelieho vosku. Na záver sme mali sladučké prekvapenie v podobe ochutnávky medu priamo z včelieho plástu. Za krásnu prezentáciu včelárskeho remesla a včelieho života  ďakujeme milému  pánovi Fürimu.

          • Exkurzia Ľudový dom
            • Exkurzia Ľudový dom

            • V rámci regionálnej výchovy v školskom klube detí, sme sa  dňa 16.5.2022,  zúčastnili exkurzie v Ľudovom dome v našej obci. Deti  mali možnosť vidieť ako žili ľudia v minulosti a porovnať si to so životom dnes. V minulosti ľudia nepoznali výdobytky modernej doby ako elektrinu, plyn a vodu v dome. Všetky potrebné veci k životu si ľudia vlastnoručne vyrobili a zadovážili.  Za sprievodu a výkladu pani Gizky Dubovej deti videli jednotlivé izby zariadené zozbieraným starožitným nábytkom a predmetmi. Na záver si deti mohli vyskúšať vlastnoručne vyrobiť náhrdelník, alebo ozdobu z korálok. Táto prekrásna expozícia nás previedla  ľudovými zvykmi a tradíciami v našej obci.  Za peknú ukážku exponátov a sprevádzanie detí do doby minulej ďakujem milej pani Gizke Dubovej.    

          • Deň detí v levických kasárňach
            • Deň detí v levických kasárňach

            • Brány levických kasární sa otvorili pre našich žiakov aj tento rok, aby spoločne s príslušníkmi práporu oslávili Deň detí.

              Príslušníci 13. mechanizovaného práporu 1. júna pripravili pre návštevníkov ukážky zo sebaobrany , mali možnosť prezrieť si vojenskú techniku, zbrane a výstroj zavedenú v Ozbrojených silách Slovenskej republiky, ďalej ukážky poskytovania prvej pomoci, ktorú si mohli následne aj vyskúšať. Pre našich najmenších návštevníkov boli pripravené rôzne aktivity od maľovania na tvár až cez súťaže v prekonávaní prekážok na prekážkovej dráhe.

              Pohostenie pripravila vojenská kuchyňa vo forme vojenských zemiakových placiek a limonády, a nechýbala sladká odmena.