• Novinky

            • Deň otvorených dverí

            • Deň otvorených dverí pre budúcich prvákov je skvelý spôsob, ako predškolákom a ich rodinám umožniť spoznať prostredie našej školy a zoznámiť sa s učiteľmi a personálom. 11.4.2024 mali budúci prváci možnosť navštíviť triedy našej základnej školy, dozvedieť sa viac o školskom programe a aktivitách, ako aj získavať odpovede na otázky o školskom živote. Takéto podujatie pomohlo budúcim prvákom pohodlnejšie sa pripraviť  na školu.

              V srdečnom prostredí prvej triedy sa prváci predstavili čítaním a písaním slov a viet a tým motivovali škôlkárov k pozitívnej práci v škole. Škôlkári sa nenechali zahanbiť a prečítali všetky písmenká, ktoré im pani učiteľka ukázala. Poznali lesné aj domáce zvieratká, na ktoré sa ich pani učiteľka pýtala.

              Svet rastlín

              Budúci prváci na interaktívnej tabuli rozlišovali byliny a dreviny, rozlišovali konáriky drevín z areálu našej školy a takto poučení si vytvárali kvetinové obrázky. Po namáhavej práci sa posilnili jednohubkami z medvedieho cesnaku a harmančekovým čajíkom. Každý budúci žiačik si  mohol zobrať ako darček zasadenú izbovú rastlinku.

              Rozprávka

              Piataci na uvítanie zahrali príbeh o zvieratkách Buďme kamaráti. Budúci školáci odvodzovali začiatočné písmená zvierat, ktoré priraďovali k obrázkom, počítali slabiky, hľadali písmená v pracovných listoch a na záver si zahrali pexeso písmeno - obrázok. Všetci šikovníci dokonca zvládli napísať svoje meno na tabuľu.

              Matematika

              Vo svete matematickej triedy si budúci žiaci na štyroch stanovištiach predviedli svoje znalosti z geometrie na stavbách z kociek. Z matematiky určovali počet, množstvo predmetov a triedili geometrické útvary.

              Telesná výchova

              V telocvični budúci prváčikovia museli dokázať svoju obratnosť, silu, presnosť, ale aj poriadkumilovnosť. Najprv museli upratať v telocvični rozhádzané farebné terčíky a uložiť ich podľa farieb, potom prekonávali prekážkovú dráhu, prenášali lopty s rôznou hmotnosťou, vyskúšali si streľbu na bránku s florbalovými hokejkami a na záver hádzali loptu na cieľ. Všetci sa ukázali ako výborní športovci.

               

            • Skrášľovanie okolia školy

            • Prišla jar a príroda nám ukazuje svoje krásne farby. Nám to však nestačí a naši žiaci si areál školy ešte spestrili svojimi krásnymi výrobkami. Pri výzdobe areálu školy pre Deň otvorených dverí pre budúcich prvákov je dôležité vytvoriť prívetivú a pútavú atmosféru, ktorá zaujme návštevníkov a umožní im cítiť sa vítaní.

            • Plavecký kurz

            • Plavecký kurz absolvovali žiaci V., VI. a VII. ročníka. Každý deň sme dochádzali na plaváreň, kde sme svižne dokráčali a pokračovali v tempe v bazéne. Pre niektorých to boli plavecké začiatky, mnohí však svoje plavecké štýly zdokonalili. Zamerali sme sa na kraula, prsia a znak. Všetci urobili pokrok a prežili zábavné chvíle.

            • Hľadanie veľkonočných vajíčok

            • Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami sa deti pobavili na školskom dvore hľadaním čokoládových vajíčok. Bola to zábava a zároveň aj súťaž, komu sa podarí nájsť najviac vajíčok. Deti boli šikovné, niektorí našli veľa, ale  statočne a spravodlivo  sa  s kamarátmi podelili.

          • Vítanie jari -Veľká noc
            • Vítanie jari -Veľká noc

            • 25. marca si deti a žiaci školy spoločne so súborom Hronka pripomenuli ľudové zvyky počas Kvetnej nedele a veľkonočných sviatkov.  Vyzdobili konáriky magnólie stužkami a vlastnoručne namaľovanými kraslicami. Nechýbal spev, vyčítanka, koláčiky a dobrá nálada. 

            • Palacinkový deň


            • Deviataci si pripravili pre všetkých žiakov a učiteľov obľúbené palacinky s rôznymi náplňami. Obchodného ducha prejavili všetci 😊. Deviataci získali a zručnosti súvisiace s prípravou palaciniek a ich predajom, pričom si utvrdili poznatky o finančnej gramotnosti. Ďakujeme aj rodičom za sponzorstvo.

            • Marec mesiac ľudskosti

            • Marec je mesiacom, kedy sa svet viac sústredí na vážne témy ako rasizmus, diskriminácia, tolerancia, rovnosť a ľudské práva.  Je to aj preto, že v tomto mesiaci si pripomíname niekoľko významných dní.

              21. marec je Medzinárodným dňom odstránenia všetkých foriem rasovej diskriminácie a začiatkom týždňa  solidarity s národmi bojujúcimi proti nej. So žiakmi sme sa venovali rôznym aktivitám, vďaka ktorým si mohli uvedomiť, ako vznikajú stereotypy, ktoré často vedú k predsudkom až k diskriminácii. Rozprávali sme sa tiež o rovnosti medzi všetkými ľuďmi. Aj keď majú inú farbu vlasov, pokožky, inak sa obliekajú, počúvajú inú hudbu a majú rôzne záujmy, majú  rovnaké  práva  a povinnosti. Tie sme si pripomenuli aj v rámci Dňa zápasu za ľudské práva, 25. marca. Naši šiestaci vytvorili závesnú ozdobu s dôležitými právami.

              Po roku sme sa opäť odeli do pásikavých tričiek, aby sme  tak vyjadrili svoj odmietavý postoj voči akýmkoľvek prejavom rasizmu a neznášanlivosti. Je prirodzené, že každý z nás je iný, jedinečný. V našej škole sa snažíme, aby sa mohli všetci bez rozdielu  cítiť  bezpečne.

          • Deň učiteľov
            • Deň učiteľov

            • Aj keď  sme 28. marca v tomto roku boli na veľkonočných prázdninách, na učiteľov sme nezabudli a pri príležitosti ich sviatku sme ich pozdravili 4. apríla. 

              Piataci sa učiteľom poďakovali milými slovami, pridali citáty o učiteľoch a Maťko Szabó všetkých zabavil  vtipmi o učiteľoch. 

              Od žiakov ŠKD zazneli veršovačky  o múdrej sove, zaspievali pieseň, ako rady chodia do školy, a náladu  vystupňovali supertancom, ktorý nacvičili na tanečnom krúžku. 

              Milí naši učitelia, želáme vám veľa zdravia, dostatok elánu a nadšenia pri učení, veľa tvorivosti a trpezlivosti, žiakov, ktorí dokážu oceniť vašu prácu, pretože „Učiteľ ovplyvňuje večnosť a nikdy nevie, kde končí jeho vplyv...“ 

              Deviataci svojim učiteľom do zborovne odkazujú:

              Učiteľom želám šťastie, nervy, peniaze, veľa úspechov, veľa odučených rokov, 

              aby ste boli šťastní a zdraví a ďakujem Vám, že ste ma naučili to, čo všetko viem,

              prajem Vám veľa úspechov, nech Vás sprevádza spokojnosť na hodinách i vživote. 

              Majte sa krásne a píšte nám básne. Keď a už neuvidíme, vždy na Vás myslíme. 

              Celému učiteľskému zboru želáme z celého srdca veľa šťastia i trpezlivosti s ďalšími žiakmi, ktorí budú úspešní. My, deviataci, prajeme celej zborovni len to najlepšie. Ďakujeme Vám za skvelé zážitky aj veľa smiechu. Naša škola nám bude chýbať, ale my dúfame, že sa opäť niekedy uvidíme a spolu si zaspomíname. Lúčime sa teda s Vami s úsmevom za čerstvého letného vánku. 

          • Tvorba knihy "Môj kamarát"
            • Tvorba knihy "Môj kamarát"

            • Počas mesiaca marec si deti vytvorili vlastný knihu Môj kamarát. Na elementárnej úrovni  sa oboznámili  s pojmami: spisovateľ, ilustrátor, kníhkupectvo, knižnica.

              Metódou tvorby básne „ Cinquain „ opisovali svojho kamaráta a jeho vlastnosti.

          • Jubilejný 15. ročník „Čítajme si...“ 2024
            • Jubilejný 15. ročník „Čítajme si...“ 2024

            •  

              Obrázok, na ktorom je text, kreslený obrázok

Automaticky generovaný popisCeloslovenský detský čitateľský maratón aj v našej škole spojil v čítaní 67 žiakov.

              Čítalo sa opäť po celom Slovensku v školách i v knižniciach, v školských kluboch i v centrách voľného času.

              Jedným z hlavných organizátorov podujatia je Linka detskej istoty, o  ktorej deti dostali informácie na začiatku podujatia a po hodinovom čítaní si odniesli záložky, letáky a nálepky.

              Každé čítajúce dieťa bolo po splnení podmienok započítané do konečného počtu čitateľov (vlani bol na Slovensku rekordný počet – 100591 čitateľov). Podmienkou započítania účastníka bolo aj tento rok prečítanie úryvku z knihy nahlas a zapísanie sa do prezenčnej listiny.

              V našej škole čítali všetky deti prítomné v daný deň.

              Organizátori ďakujú všetkým deťom, ktoré čítali a všetkým pani učiteľkám, ktoré touto cestou podporili záujem o čítanie knihy.

              Sme veľmi radi, že okrem tejto akcie väčšina detí v tomto školskom roku prečítala a spracovala aspoň dve knihy. Na konci školského roku odmeníme „naj čitateľa“.

            • Korčuliarsky kurz

            • Keď sme sa rozhodli zorganizovať korčuliarsky kurz pre naše deti, nemysleli sme si, že bude taký záujem zo strany detí a rodičov. Ale detičky sa prihlásili, nakúpili korčule a prilby a nebáli sa vyskúšať niečo nové... Väčšina detí stála na korčuliach prvý krát, ale nezľakli sa a dnes majú základy, na ktorých budú môcť pracovať ďalej.... Pokročilejší sa skvelo zdokonaľovali v technike a predviedli nám svoju šikovnosť. Keďže máme veľmi dobré odozvy, určite na ľade deti neboli posledný krát.

              Touto cestou by som sa chcela veľmi pekne poďakovať našim inštruktorom Soničkea Tomášovi, verím, že s našimi deťmi zažili veľa pekných chvíľ. O fotky, videá a odvoz korčúľ a prilieb sa postaral náš nový kamarát Peťko a tiež by som mu rada poďakovala. A nakoniec chcem poďakovať pani učiteľke Nataške a pani vychovávateľke Soničke za skvelú organizáciu a zabezpečenie darčekov pre deti.

              Všetky deti boli odmenené medailou, diplomom a sladkým prekvapením .

            • Šikanovaniu predchádzame hrou

            • Na hodine telesnej výchove si starší žiaci zahrali hru „časovaná bomba“. Rozdelení do skupín si podávali loptu a hovorili zmysluplné slová, ktorými mali zadefinovať pojmy fyzické, slovné, sociálne a kybernetické šikanovanie. Prichádzali s rôznymi nápadmi. V závere sme si tieto nápady spoločne zhrnuli a vytvorili definície štyroch typov šikanovania.

              Vďaka tejto aktivite si žiaci mohli uvedomiť, že šikanovanie má viacero rôznych foriem, no žiadnu z nich nemôžeme tolerovať.  Budeme sa spoločne snažiť predísť tomu, aby sa ani jedna  na našej škole nevyskytla.

          • Svetový deň vody
            • Svetový deň vody

            • Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si pripomíname dňa 22. marca, sme v našej materskej škole realizovali rôzne edukačné aktivity.  Začali sme krátkou prezentáciou o dôležitosti vody pre náš život a o význame jej šetrenia. Pútavou formou o kvapkách sa deti oboznámili s významom a kolobehom vody na Zemi. O tom, kde všade v prírode sa nachádza, aké má podoby, ale aj o nebezpečenstve jej znečistenia človekom. Deti vytvárali plagáty, maľovali spoločne kvapku, pozorovali pokus. Absolvovali prechádzku k rieke Hron. Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že “voda je život” a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii. 💙🩵💧

          • Medzinárodný deň eura
            • Medzinárodný deň eura

            • Žiaci si ho pripomenuli zábavným euro kvízom. Každý deň boli počas prestávky na nástenku umiestnené nové otázky týkajúce sa našej meny, dve pre žiakov prvého a dve pre žiakov druhého stupňa.  Úlohou žiakov bolo správne odpovedať. Na záver boli vyhlásení najúspešnejší žiaci z každej zapojenej triedy.

               

            • Perkusie s Lukášom

            • Rytmické bubnovanie je jeden z najstarších spôsobov na harmonizáciu ľudského vnútra. Je výbornou formou relaxu, zábavy, prepája pravú a ľavú hemisféru a rozvíja schopnosť pre spoločnú hru.

              Bubnovanie rozvíja hudobné cítenie a zároveň podporuje komunikáciu, tvorivosť, sebavyjadrenie, sociálne cítenie...

              V utorok aj naše deti na 1. a 2. stupni absolvovali workshop hudobno - rytmicko - pohybových perkusií, ktoré sú postavené na interaktívnych rytmických hrách s hudobnými nástrojmi. Touto zaujímavou aktivitou nás previedol Lukáš Koncz, ktorý sa aktívne venuje hre na rôzne rytmické nástroje a perkusie, a to najmä hre na djembe, doumbek, darbuku či cajon.

              Mali sme možnosť všetky perkusie si aj vyskúšať. Postupne sme si vysvetlili základné údery a vytvorili spolu základný rytmus, ktorý sme si spoločne zahrali aj s nejakými obmenami. Celý workshop bol zábavno-edukatívne zameraný, t.j. aby sme sa okrem zážitku aj čosi dozvedeli, naučili, no zároveň zdokonaľovali prácu hemisfér, koordináciu a kooperáciu rúk, ale aj počúvania a tvorenia v skupine.

            • Marec mesiac knihy

            • Slováci a Česi už dlhé roky považujú marec za mesiac kníh. Táto tradícia je u nás už od roku 1955, keď sa ministerstvo kultúry a Zväz československých spisovateľov rozhodli podporiť záujem o knihy a vyhlásili marec za mesiac kníh na počesť ľudového básnika Mateja Hrebendu. Ten sa narodil aj zomrel v marci.

            • Týždeň prevencie šikanovania na našej škole

            • Šikanovanie sa v počiatočných štádiách v súčasnosti skloňuje stále viac aj v školských zariadeniach.

              Na rozdiel od iných typov nežiaduceho správania, s ktorými sa stretávame v  školskom prostredí, je šikanovanie obzvlášť rizikové, pretože často zostáva dlho skryté. A pritom aj pri relatívne malej intenzite šikanovania môže u jeho obetí dochádzať k závažným psychickým traumám s dlhodobými následkami. Je preto dôležité, aby žiaci, rodičia a pedagógovia vedeli ako mu predchádzať, resp. rozpoznať a riešiť už počiatočné štádiá šikanovania.

              V tomto týždni sme sa na našej škole venovali hlavne prevencii.

              Ďakujeme veľmi pekne, že sme v škole mohli privítať členov klubu Jiu jitsu - BJJ Levice pána Ing. J. Füriho a jeho asistentku Tatianku, Lucku a Maroška. Zasvätili nás do zábavného, bezpečného a praktického bojového umenia Jiu jitsu, ktoré ponúka precvičenie celého tela a zároveň učí vysoko efektívne schopnosti sebaobrany, ktoré sú použiteľné v rôznych situáciách v reálnom živote.

              Väčšina techník BJJ sa sústredí na schopnosť mať kontrolu nad protivníkom bez nutnosti mu fyzicky ublížiť. Vďaka týmto technikám sa dokáže ubrániť aj fyzicky slabší človek pred silnejším protivníkom.

              Pán Füri nám demonštroval niekoľko praktických ukážok obrany pred agresorom a žiaci si mohli tieto techniky vyskúšať. Po celý čas im vysvetľoval spôsoby ako predchádzať fyzickému kontaktu a ako dať najavo, že nám to je nepríjemné a neželáme si to.

              Zámerom prevencie bolo predchádzať a eliminovať vznik situácií, v ktorých môže šikanovanie vznikať.

              Naša škola jasne deklaruje, že šikana je na našej škole neprípustná a ponúka možnosti ako jej predchádzať alebo sa brániť dostupnými možnosťami.

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín
            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

            • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou celoštátnou súťažou v umeleckom prednese poézie a prózy.  Tento rok sa koná už 70. ročník.

              HK zažívajú na hodinách slovenského jazyka a literatúry mnohí. Neodmysliteľný dôraz, tempo, nádych, pauza, ceruzkou popísané básne a krátke prózy......tak vyzerá príprava žiakov. Najlepší z tried postupujú do školského kola a víťazi reprezentujú školu v obvodnom kole...

              V našej škole šikovní recitátori umelecky prednášali 13. februára. Veľká pochvala patrí takmer všetkým žiakom 2., 3. a 4. triedy, ktorí prejavili najväčší záujem o súťaž.